Pleegmoeder zijn, een hele mooie uitdaging!

Pleegmoeder zijn… 

Als je mij 20 jaar geleden had verteld dat ik pleegmoeder zou worden, dan had ik je heel vreemd aangekeken. Ik was toen helemaal niet met het moederschap bezig. Van pleegzorg had ik eigenlijk helemaal nog niet gehoord! Hoe anders kan het lopen….
Ik ben nu moeder van een fantastische zoon en een lieve pleegdochter. Ik kan echt zeggen dat ik nu heel gelukkig ben met mijn gezin.

Twee jaar geleden zag mijn wereld er echter wel een stuk somberder uit. Ik was gestrest, voelde me heel vaak machteloos en wist niet goed hoe ik mijn gezin op de rit moest krijgen. Mede door de hechtingsproblematiek van mijn pleegdochter vertoonde ze af en toe gedrag, waar ik me soms absoluut geen raad mee wist. Ze ontplofte bijvoorbeeld als:
– ze een antwoord kreeg dat haar niet beviel
– ze moest iets doen waar ze het niet mee eens was

De deuren in ons huis hebben heel wat te voorduren gehad, maar dat was niet het ergste. Het persoonlijk aanvallen, het krijsen en het weglopen… dat maakte dat ik me soms zo vreselijk machteloos en verdrietig voelde.
Je bent aan pleegzorg begonnen met de beste bedoelingen en niet om uitgescholden te worden, klappen of schoppen te krijgen… Je huis te laten vernielen..  Het water stond me af en toe aan de lippen.. We waren gewaarschuwd door pleegzorg dat het af en toe niet makkelijk zou zijn, een pleegkind in je gezin. Dus ja, je gaat verder.

Gelukkig werd er wel hulp geboden. Zowel pleegzorg als jeugdzorg waren van mening dat er wel iets moest gebeuren om onze gezinssituatie weer op de rit te krijgen.

We hebben toen verschillende trajecten doorlopen met onze pleegdochter. Het heeft diverse inzichten gegeven en handvatten, maar toch ….. ik kon mijn vinger er niet op leggen wat het precies was. De verbinding tussen ons, vooral mij en onze pleegdochter,  was nog maar heel fragiel.

 

Persoonlijke ontwikkeling

Ik weet niet of je gelooft in toeval, maar “toevallig” zat ik op enig moment op facebook toen er een advertentie voorbij kwam, waarop een uitnodiging stond om kennis te komen maken met NLP. Ik had nog noooooit van NLP gehoord (Neuro Linquïstisch Programmeren), maar het was GRATIS en de tekst sprak me wel aan.. Dus ik dacht, waarom niet.

Ik ben vervolgens naar die bijeenkomst geweest en die dag heeft mijn leven VERANDERD! Aan het einde van die dag had ik me ingeschreven voor de opleiding “NLP practitioner”. Ik wist toen helemaal niet of ik het wel geregeld kon krijgen thuis, want het was een intensieve opleiding. Negen dagen achter elkaar, van 9:00 tot 20:00 van huis, maar het was gelukt. Ik ben mijn man er nog steeds erg dankbaar dat hij me daarbij heeft ondersteund.

Het volgen van die NLP-opleiding heeft mij veel gebracht. Het belangrijkste is inzicht in mezelf waardoor ik nu beter in staat ben op een rustige, fijne manier in te spelen op situaties die binnen mijn gezin plaats vinden. Tevens heeft het iets in mij “wakker” gemaakt, waardoor ik nu continue bezig ben mezelf te ontwikkelen om een nog beter mens te worden.

Geef een reactie