Verhuisd!

Jij bent vast wel eens verhuisd in je leven! Verhuizen is meestal een leuke, maar ook vaak een spannende en intensieve gebeurtenis.
Jij wist waarschijnlijk wel hoe je nieuwe huis eruit zag en met wie je in dat nieuwe huis ging wonen. Je had wellicht ook al even kennis gemaakt met de buren en je had waarschijnlijk een beeld van de straat waarin je ging wonen. Desondanks had je misschien toch ook wel een beetje een kriebel in je buik op het moment dat je daadwerkelijk ging verhuizen. Want hoe zou het zijn om daar echt te wonen, zijn de buren echt zo aardig als dat je denkt, ga je je thuis voelen in je nieuwe huis? Vragen die je zomaar te  binnen kunnen schieten als je op het punt staat om daadwerkelijk in je nieuwe huis te gaan wonen.

Stel je jezelf nu eens voor als 2 jarige peuter. Je woont sinds je geboorte met je familie in 1 huis wat voor jou dus een vertrouwde omgeving is. Plotseling komen er vreemde mensen in je huis. Ze doen aardig tegen jou, maar je ziet je moeder huilen en je vader boos worden. Je voelt aan dat er wat aan de hand is en raakt daardoor ook van slag. Je voelt aan dat er iets staat te gebeuren dat “niet normaal” is, maar ja je bent twee ..…. en je heb maar te doen wat de grote mensen zeggen. Dus je gaat mee met die vreemde mensen. Je wordt in de auto gezet en voor je het weet ben je op weg, je heb alleen geen idee waarheen. Kan je je voorstellen wat dat met je als kind doet?

Maar dat is nog niet alles, want vervolgens laten die vreemde mensen je ook nog eens achter bij “nieuwe” wildvreemde mensen in een vreemd huis.

En zo staat je wereld ineens helemaal op zijn kop! Je bent opeens bij mensen die je totaal niet kent in een vreemd huis. Je kan je voorstellen wat voor gevoel van angst, onzekerheid, verwarring… dan zomaar de kop op kunnen steken.

Dat gevoel was wellicht ook aanwezig bij onze pleegdochter toen ze bij ons in huis werd geplaatst.

Dat ze bij mensen ging wonen die het beste met haar voor hadden. Hun hart en huis voor haar openden om haar een gelukkige en liefdevolle jeugd wilden geven. Dat was geen boodschap waar ze iets mee kon.

Angst en onzekerheid twee emoties die je zeker een klein kind niet gunt, maar waar onze pleegdochter wel mee te maken kreeg. Door alles wat ze had meegemaakt in haar korte leventje was ze ongewild toch “beschadigd”. Onbewust zichzelf steeds afvragend, wie houdt er nu echt van mij? Ben ik wel goed genoeg? Hoor ik er echt wel bij? Blijf ik nu voor altijd bij hen? Waar hoor ik bij? Kortom, wie ben ik?

Nu woont ze al weer bijna 8 jaar bij ons en ze is gewoon één van ons. Ze hoort bij ons gezin. Ze is een leuke, zelfstandige, lieve, vriendelijke meid van 9 jaar, die graag kletst, iedereen helpt en goed kan dansen.

De komst van onze pleegdochter heeft wel effect gehad op ons gezin, maar ook zeker op mij als (pleeg)moeder. Ik ben daardoor zeker de laatste jaren veranderd. Ik sta anders in het leven. Wil je weten hoe ik nu in het leven sta en wat ik daarvoor heb gedaan? Ik vertel je er graag meer over in mijn volgende blog.

Geef een reactie